Tag styringen over din personlige økonomi

It’s time we take the front seat of our personal finances

Hvorfor er det så svært at begynde at investere og at i det store hele sætte sig ned og tænke sin privatøkonomi igennem? Det er jo noget man gerne vil, men på nogen måde er det noget som man altid skubber foran sig. Samme mekanism i hjernen finder sted f eks når man tænker man vil begynde at træne eller spise sundere. Denne mekanism er noget vi alle har fælles, og den går ud på at vores hjerner vil have hurtige belønninger. Og det er jo noget som ikke er helt forenligt med at komme i gang med den der langsigtede investeringen eller spare op til den der rejsen.. Vil du spise en kage i dag eller spise en kage om et år..? 🙂
Det er altså en rigtigt god idé, at lære sin hjerne, at kende for at kunne forandre sit økonomiske adfærd. Men mere om det en anden gang.

Der findes mange, kvinder og mænd, som de senaste par år har begyndt, at interessere sig mere for deres privatøkonomi og investeringer. Og det er så sejt gået! Jeg kender selv mange kvinder som er begyndt at investere. Og jeg ved også, at en del blevet bidt af det, og synes det er meget sjovere end de først hade troet (me included). And I love it. Dog er det stadig mange kvinder som ikke taget skridtet (endnu). Studier viser at det ofte er grundet f eks:

 • At det handler om, at dele opgaver i hjemmet
 • Man ikke ved hvor man skal gå/hvad man skal gøre for at få hjælp
 • Man føler man allerede har så meget at stå i i hverdagen

Sagen er bare den, at 90% af alle kvinder vil nogen gang i livet stå alene med sin privatøkonomi. De er singel en periode, de er med om en skilsmisse, og mange kvinder lever længere end sin partner. Derudover er vi kvinder stadig bagud i forhold til pension, da vi tager længere barsel, arbejder mere deltid og stadig får lavere løn.

Men kvinder er lige så gode som mænd til at investere.. eller finde ud af økonomi. Og man behøver heller ikke en uddannelse i det for at finde ud af det. Det giver altså ingen mening, at vi kvinder ikke er med ‘i kampen’, vi er mega gode, og vi kan! Det giver ingen mening, at vi skal stå på sidelinien mere.

 

Many women are balancing several priorities—career, family, friends, and other obligations. Often, investing gets lost in the shuffle, meaning women may not be ensuring that the money they’ve worked so hard to earn is working hard for them.

 

I den artikel, jeg referer til med ovenstående citat, skriver de også at 80% af kvinder ser sig selv som nybegyndere når det kommer til investering, sammenlignet med 50% af mændene. Studier viser også, at mænd kommer i gang med at investere ‘alene’, når kvinder nemmere kommer i gang når de snakker med familie, veninder eller bankrådgivere. Derfor er det vigtig, at man tænker over hvor man føler sig mes tryg. Måske finde situationer hvor man kan få det støtte man har brug for. Tag fat i en veninde, find en uvildig bankrådgivere (eller kom med i en facebookgrupp hvor vi hjælper hinanden ;)). Jeg ville f eks aldrig selv begyndt at investere, hvis jeg ikke hade fået input, hjælp og inspiration fra andre kvinder online.

 

Hvordan kommer jeg så ind i kampen?

Nogle tips på vejen. 🙂

 • Prioritere at se over din økonomi, og gør det nu.

  Prioritere DIG, dine drømme og det liv du vil leve. Ved at bruge få timer på at få kontrol over din økonomi, kan du nå dine drømme. Og gør det nu. Time is money. Især når det kommer til investering. 🙂
  Prøv at definere og visualisere de mål du har (hus, rejse med familien, bedre pension m.m.). Hvem er du – ‘dit fremtide jeg’ – på det tidspunkt? Prøv at lære dit fremtide jeg, at kende. Det vil hjælpe dig at spare op til dit fremtide mål. 🙂

 • Gør det sammen med nogen

  Et af de bedste råd, synes jeg. Find nogen du kan sparre med. Det kan være din partner, en facebookgruppe eller andet forum, men også en ven/veninde. Tag et glas vin og snakke/tænk igennem din økonomiske strategi. Jeg plejer selv, at tage et glas vin eller te når jeg skal kigge min budget igennem – så det bliver en hyggetid 🙂 . Økonomi behøver ikke at være tørt og kedeligt.
  Her finder du f eks en schablon til budget: Sådan lægger du et budget enlig Forbrugerrådet Tænk 

 • Tro på dig selv

  YOU CAN DO IT. Om det er noget jeg er sikker på, så er det dette. Du kan! Se bare på mig. Jeg har ingen økonomisk uddannelse, og jeg vidste ikke hvad en aktie var indtil jeg var 30.. I dag er jeg tryg ved min økonomiske strategi og min portefølje. Og jeg synes det er ret sjovt, at sidde og rydde rundt i mine forskellige ‘budget-kasser’.
  Det er aldrig for sent, alle har været nybegyndere og hver krone tælles. 🙂

—-

PS. Jeg siger ikke, at du skal i gang med at investere i dag. Eller overhoved. Det eneste jeg sååå gerne vil inspirere dig til at gøre, er at tage et bevidst valg. Det føles bare SÅ godt, at få styr på sin økonomi. Og det kan faktisk endda være ret sjovt, at kigge sin budget igennem eller undersøge hvilken investeringsstrategi som er bedst for en selv. 🙂 Og husk btw, at bare det, at du læser dette indlæg er et mega skridt i den rette retning! 😀

 

/Linnéa

 


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *