Om at vælge sin investeringsstrategi

In finance, an investment strategy is a set of rules, behaviors or procedures, designed to guide an investor’s selection of an investment portfolio. Individuals have different profit objectives, and their individual skills make different tactics and strategies appropriate.-

– Wikipedia

 

Dette indlæg skriver jeg, fordi jeg ved at mange som er grønne på investerings-området har spørgsmål omkring hvad den bedste strategi er. (Hvordan man kommer i gang rent praktisk kan du læse om HER.) “Køb billigt, og sælg dyrt”, gerne på kort sigt. Men det er jo desværre ikke så simpelt. Der er ingen der har en kristalkule, og der findes ikke noget som hedder ’hurtige cash’. Selvfølgelig, kan man tjene mange penge på aktier og investering. Men det er (hvis du spørger mig) ofte meget held involveret og/eller insider viden. Her er vi “normale investorer” lidt bagud – da vi måske ikke vil spendere al vores vågne tid med dette, og heller ikke er nogle insiders. Vi er nødt, til at finde vores egen vej. Den vej, som føles bedst for os selv.

Hvilken vej er din vej?

 

Hvordan finder jeg ud af min strategi?

 

Jeg plejer altid at sige at det findes lige så mange strategier som det findes investorer. Vi er alle mennesker med forskellige prioriteringer, forskellige økonomiske muligheder, og vi er forskellige steder i vores liv. Derfor har vi også forskellige investeringsstrategier. Så spørgsmål du skal stille dig selv er:

 

  1. Hvor meget tid vil jeg bruge på dette?
  2. Hvad er min risikovillighed? Hvordan skal jeg investere for at kunne sove godt om natten?
  3. I hvor lang tid kan jeg have disse penge investeret?
  4. Hvordan har jeg det mentalt med, at se værdien på mine investeringer/beholdinger/penge svinge.

 

Du kan f eks teste din risikovillighed via værktøj hos Nordnet (så skal du også først have et depot tror jeg, kig på ”Investeringsguiden”), og du kan læse lidt mere om at finde ud af din risikotolerance i denne artikel fra Dansk Aktionærforening.

Du må afklare med dig selv din “økonomiske risikotolerance” og ”din psykologiske risikotolerance”. Din økonomiske risikotolerance er koblet til de penge du har. Hvor meget kan du investere uden, at blive nødt til at sælge? Har du en god buffer osv. Tænk f eks på din økonomiske historik, din tidshorisont og din reelle risikoevne. Din psykologiske risikotolerance er hvordan du mentalt fungerer. Hvor meget kan du mentalt klare, at miste (eller i hvert fald se værdien af dine beholdninger gå ned).

Selvfølgelig, er din “økonomiske risikotolerance” vigtig, men jeg ville sige, at ”din psykologiske risikotolerance” næsten er mere vigtig her. Fordi, dine investeringer vil gå i minus på et tidspunkt – uanset hvor mange penge du har investeret. Markedet vil gå ned. Og da er det vigtigt, at du holder din strategi og ikke sælger i panik. Du skal have en strategi, som gør, at du kan sove godt om natten.

 

Forskellige strategier

 

The best investing strategies are not always the ones that have the greatest historical returns. The best strategies are those that work best for the individual investor’s objectives and risk tolerance.

 

Håber du nu ved, at den bedste strategi, er den som fungerer for dig. Det findes selvfølgelig nogle mere ”kendte” strategier, f eks Value investing, Growth Investing, Buy and Hold, Dividend investing, strategier baseret på Teknisk analyse og Fundamental analyse som man kunne finde inspiration fra. Derudover findes kan du også videreudvikle din strategi med hvilke typer af aktier/fonde du gerne vil investere i – f eks med fokus på bæredygtighed. Læs endelig denne artikel for mere input.

Min strategi

Den strategi, som jeg bruger, LBB (Langsigtet, Bredt og Billigt), er nok også den som mange eksperter faktisk anbefaler de fleste private investorer. Den er nem og den tager ikke meget tid. Dog ville jeg gætte på, at investeringsrådgivere ved de større banker gerne vil anbefale deres egne produkter (investeringsforeninger med aktiv forvaltning til høj ÅOP).

Nu skal man dog vide, at jeg personlig er hvad man kalder for ”en der giver indeks et stort knus”, eller ”indexkramare” på svensk. Jeg tror altså ikke, at jeg eller nogen anden kan slå indeks i det lange løb. Og derfor investerer jeg Langsigtet, Bred tog Billigt (LBB) i passive investeringsforeninger.

 

Hvad er dit mål med de penge du investerer?

En anden vigtig ting, når du skal finde ud af din strategi, er at vare klar over hvad dit mål er med lige disse penge. Jeg har f eks forskellige depoter med forskellige strategier. Jeg har også opsparingskonto med ”målopsparing”, hvor jeg f eks sparer op til en specifik rejse eller andet som ikke er så langt ud i fremtiden.

Husk også, at finde en balance i at spare op og investere. Man skal også nyde livet, mens man er her. 🙂

 

Links/Inspiration

 

// Jeg er ikke uddannet rådgiver, og alt jeg skriver om er mine egne holdninger. Mit mål er at inspirere og hjælpe alle de, som er interesserede i at komme i gang med at investere. Jeg er ikke ansvarlig for de valg som en læser i denne blog tager med sine investeringer, men jeg er her for at sparre og hjælpe hvis jeg kan. //

 


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *