Nyt aktiesparkonto i 2019

Hvad betyder det nye aktiesparkonto for den enkelte investor?

I starten af 2019 kan alle med danskt CPR nummer starte et aktiesparkonto (ASK). En konto per person. På dette konto kan du max indbetale 50 000 kr. Hvert år trækkes en skat på 17% på din gevinst, men du kan også trække fra et tab på samme måde. Dette kaldes lagerbeskatning / eller skat af afkastet efter lagerprincippet.

Politikerna tænker at lave om på det maximale beløb hvert år –>
2019 – 50 000 kr
2020 – 100 000 kr
2021 – 150 000 kr
2022 – 200 000 kr

Og så er det stop. Max 200 000 kr, som det ser ud idag.

Dit afkast (+) beskattes så hvert år, men har du et tab så fremføres og modregnes dette i dine fremtidige afkast. Det er altså også 17% skat på det udbytte du får på de investeringer du har på dette konto.

 

Danmark og Sverige – Hvad er forskellen?

Den er stor. Vi har også lagerbeskatning i Sverige, men vores “schablone-gevinst” udregnes med ca 1.25% fra hele vores kapital på det svenske aktiesparkonto – Investeringssparkontot (ISK). Denne “schablone-gevinst” beskattes så med 30%. Udbytte beskattes ikke direkt i denne typ af konto, men regnes sammen med resterende til det totale beløb på hvilket skatten udregnes.

Regnestyk

Jeg prøver at sammenligne Sveriges ISK, Danmarks almindelige depot og det nye aktiesparkonto. I dette eksempel 50 000 kr investeret d. 1 januar. Værdi d. 30/12: 70 000 kr (afkast 20 000 kr). Denne summe betyder at det kun bliver 27% i dansk skat på depotet (de første 52.900 kr, efter dette 42% – link til SKAT)

 

OBS 1. Selvfølgelig er det forskel at man også kan trække fra tab fra depoter og aktiesparkonto, dette er ikke muligt på svenskt ISK. Men på den anden side så forventer man sig jo et gennemsnitligt positivt afkast i det lange løb.

OBS 2. Skatten på ISK kontrolleres af renter, så får vi et forhøjet rente i Sverige går også vores skat på ISK op. 

Hvad synes jeg?

Dette skriver politikerne (læs det hele HER):

Der er behov for at styrke aktiekulturen i Danmark, så ejerskabet af virksomhederne bredes ud til flere danskere, og flere danskere får interesse i at investere i aktier. Dermed får flere danskere en aktiv interesse i, hvordan det går de danske virksomheder.

Aktiesparekontoen vil have en lavere effektiv gennemsnitlig beskatning af afkastet end den gældende aktieindkomstbeskatning. Det er godt, absolut. Men har vi virkelig brug for flere skatte-ordninger når det kommer til investeringer her i Danmark? Hvis man virkelig vil få flere dansker at investere, og hjælpe danske entreprenører – så skal man da ikke i gang med at lave det hele endnu mere kompliceret? Ja, 17% er mindre, det er fint. It’s a start.. men det er LANGT fra 1.25% og de max 500 000 kr…

Jeg synes det er en god ting at eventuelt tab på et aktiesparkonto “fremføres og modregnes i fremtidige afkast” – hvis det gøres automatiskt?

Nå. It’s a start, men langt fra den revolution som jeg hade ønsket mig. Men we’ll keep pushing. 🙂

 

Links