Mine 38 bedste sparetips

I dette indlæg vil jeg gerne dele med mig af de sparetips som jeg samlet. Jeg har selv nogle favoriter som hjulpet mig at øge min opsparingskvote virkelig meget. Når man begynder at kigge sin økonomi igennem, og finder ud af hvad man kan spare på relativt små ting – og med relativt små krafter, så bliver man automatisk mere eftertænksom og sparsomlig. Det blev i hvert fald jeg. Med små summor kan man få en stor kasse med penge.. Det er ikke de store indkomster som gør millionæren, det er de små udgifter 🙂

Her er mine favoriter, og en del andre som jeg synes giver god mening. 🙂

MINA 5 FAVORITER

 1. Spare op til dig selv først.
  Dette er helt sikkert mit favorit-tip! Det betyder at når lønningen kommer, så overfør jeg den kvote jeg beslutet mig for at investere direkt til min investeringsbank (fx 10% af min netto-løn). Jeg investerer direkt i min fondportfølje. Jeg gør det selv manuelt, da jeg alligevel er inde så meget. Men det er jo fuldt muligt at investere automatiskt i fonde via fx Nordnet. På den måde får man faktisk også gratis kurtage (men færre fonde at vælge bland).
  Det vigtige med lige dette tip, er at man lever for de penge der er tilbage. Man narrer hjernen på en måde, da man ikke “ser” de penge som man sætter til side direkt ved lønning. 🙂
 2. Sid ikke fast i automatiske overførsler!
  Dette er et tip man nemt glemmer, fordi man nemt glemmer lige disse udgifter! En af grunderna til, at Netflix, Spotify og andre stremingtjenster går så godt, er bland andet fordi de tilbyder et abonnement. Det er lige det samme med abonnement til fitness. Det er så smart af dem! Når man ikke aktivt behøver at betale en regning, mærker man ikke de flere hundrede kr som bare forsvinder.. Så tænk grundigt over om du virkelig har brug for alle de streamingtjenester. Om ja – kan du måske dele dem med familie eller venner? På den måde får du ned omkostningerne.
 3.  Struktureret budget
  Ja, mere om budget. Men det er så vigtigt. Har du styr på dit budget ved du også hvor meget du kan spare op hver måned til din buffer, mål-opsparing, eller dine investeringer. Jeg troede det skulle være så tørt at sidde med mit budget, men det er faktisk ret sjovt at få styr på tingene. Man bliver lidt overrasket over hvad små udgifter kan blive til i det lange løb.. Jeg prøver ofte at få dette med at kigge budget igennem, til at være noget hyggeligt. I weekenden var f eks jeg og min kæreste på tur til Hindsgavl slot, hvor vi sat sammen en time og gik igennem vores fælles budget. Hygge! 🙂 Når jeg sidder selv – så gerne med god stille musik med vin eller en kop thé.
 4. Få styr på udgifterne
  Her tænker jeg på de de små til de store udgifter. Fra take away ckaffe til forsikring, el, renter, tv- og internetpakke etc. Hvad betaler du, og hvad får du? Kan du samle forsikringer et sted? Får du måske tilbud via dit job? Findes det bedre deals at få? Har du gæld, især de med høj rente – kan du samle dem på nogen måde? Har du en strategi for at afdrage på disse så hurtigt som muligt for at få lavere månedsomkostninger?
 5. Tydelige opsparingsmål
  Dette er ret vigtigt. Hjernen har nemmere ved at sætte penge i forskellige pre-definierede kasser. Penge er ikke kun økonomi, det er også følelser hvilket betyder at man ikke altid håndterer penge rationelt. Derfor er det godt at kende sin hjerne lidt, og hjælpe den lidt. Lønningen er f eks en kasse, som bruges for at betale regninger, imens de penge man får i fødselsgave eller tilbage fra skat er følelsesmæssigt noget helt andet. Så find opsparings-mål som gør dig motiveret, som betyder noget for dig. Hvad motiverer dig og din hjerne? Er det en rejse – visualisere dig ved poolen, eller printe et billede som du kan kigge på for at få motivation. Lav lister, strukturere op, skriv ned mål – find ud af det som fungerer for dig.

  MAD

 6. Madkasse (jeg har 6000 kr mere i lommen hvert år fordi jeg laver madkasser –  mit indlæg om dette HÄR)
 7. Cykle på arbejde/til skole om muligt (jeg har ca 4500 kr mere i lommen hvert år fordi jeg cykler på arbejde –  mit indlæg om dette HÄR)
 8. Tag kaffe i termokanne med (student eller om det ikke er gratis på arbejde)
 9. Handle ind ugevis, lav store ‘batcher’ med mad, lav madbudget 
 10. Planlæg madplan hver uge og undgå madspild
 11. Køb sæsongens frugter og grøntsager
 12. Handle aldrig ind når du er sulten (Øger risiko for impuls-køb)
 13. Bag dit eget brød (godt, sundt og billigt)
 14. Vegetarisk mad er billigt, sundt og godt
 15. Gro dine egne krydderier
 16. Samle svampe og bær under ret årstid og gem i fryseren
 17. Har du frugttræd hjemme eller i nærheden? Spørg din nabo om du kan få lidt. De fleste har mere end de kan nå at spise. 🙂
  BUDGET & INVESTERING
 18. Betale ikke for meget i ÅOP for dine investeringeforeninger. Se over kurtage, eventuellt depotgebyr og skift bank om du ikke er tilfreds!
 19. Afdrag på lån for at få lavere rente-omkostninger.
 20. Se over dine lån. Skal du skifte bank og få bedre rente? Husk at forhandle! 🙂
 21. Betale regninger i tid så du ikke får unødvendige rykkergebyrer.
 22. Har du en buffer du er tryg ved, – starte dit regelmæssige månedsopspar. Vil du komme i gang men ved ikke hvordan, læs mit startindlæg og gå med i communities på Facebook, f eks Moneypenny – Kvinder som investerer


  ÖVRIGT

 23. Sammenlign mobilabonnement
 24. Prøv at have købestop i en måned. Det gør at man bliver mere eftertænksom i fremtiden.
 25. Kan du få højere løn? Husk at forhandle din løn! Pension, Byte af job?
 26. Husk at slukke lyset i de værelser hvor du ikke befinder dig
 27. Er du student?  – prøv at finde eventuelle rabatter
 28. Planlæg din garderobe
  Gå ikke på spontan shoppingtur, men tænk igennem hvad du har brug for.
 29. Køb/sælg second hand
 30. Låne bøger/læs aviser på bibliotek
 31. Isolere huset (om du har et hus) – varme koster penge
 32. Kig altid efter et bedre pris (jag fik ned priset på en TV med 1000kr i en butik da jeg tjekkede om den var billigere online)
 33. Var inte bange for at forhandle om pris (jag fick ned et bukser 25% i en mindre butik)
 34. Citroner kan man bruge som rengøring! (Læs mer HÆR)
 35. Vaske tøj så koldt som muligt og fyld maskinen op.

  REJSE

 36. Skal du ud og rejse – book på på mærklige tider, så får du det bedste pris (prøv også at ‘remove cookies’)
 37. Rejseforsikring – kig igennem hvad som indgår i den forsikring du allerede har til dit hjem/VISA kort f eks, var sikker på at du ikke betaler dobbelt.
 38. Medbring eget vand og snacks på rejsen i stedet for at købe på vejen.

LINKS (svenske og danske)