Hvad er robotinvesteringer?

Det er meget snak hist og pist om robotinvesteringer, og om ETF’er. Jeg skal skrive et længere indlæg om ETF’er senere, men idag, btw som det første indlæg på denne blog :), vil jeg skrive lidt om robotinvesteringer.

 

Hvad er robotinvesteringer?

Robotinvesteringer er når man via sin bank får hjælp af en automatisk robot som finder ud af din risikonivå og den strategi som kommer til at passe dig bedst – hvor lang tid skal du investere pengerne, hvor meget kan du tåle at se i minus etc.

Hvad findes der i Danmark?

Det eneste jeg kunne finde i Danmark er den nye service “June” fra Danske Bank. Jeg har også hørt Nordea er i gang med noget lignende. Denne typ av service synes jeg er en god idé for den som gerne vil at nogen anden passer på deres investeringer, til en ok afgift/omkostning (årlig omkostninger i procent, ÅOP). Det kommer flere indlæg om passive vs. aktive investeringer, hvor jeg helt klart er PRO passive investeringer. 🙂 Lytte fx til morgenens afsnit fra Millionærklubben, det findes ingen aktivt forvaltet investeringsforening som i det lange løb slår benchmark/indeks.

MEN. Jeg synes stadigt at 0.8% i afgift er helt vildt højt, hvis man kigger på hvad man i Sverige betaler for den samme typ av service.

Avanza auto: 0.35% (maks 0.5%)
Nordnet Robosave: 0.5% (maks 0.73%)
Lysa: 0.15% – 0.24%
June: 0.8%

Husk at afgiften er meget vigtigt for det afkast du får i fremtiden. Har du et gennemsnitligt afkast på 6% er en afgift på 2% (ja, en hel del aktivt forvaltede investeringsforeninger har op imod 2%..) 33% af dit afkast.
Investeringesafgiften tager altså 1/3 af hele dit afkast. Det er for meget. Husk ÅOP! Jeg vil skrive så meget mere om dette i de kommende indlæg.. 🙂

Negativt og positivt med robotinvesteringer

POSITIVT: Nemt og du kan starte med 100 kr (june). 100% passivt. Du behøver ikke gøre noget om du ikke vil.
NEGATIVT: Stadigt dyrt. Især når man kigger på hvor billigt svenskerne kan få det til (!?). ETF:er er stadigt lagerbeskattede, så det er måske stadigt lidt bøvl med dette.

 

StockTwits: When your robo advisor starts under performing the market

Links

 

// Jeg er ikke rådgivere og tager kun ansvar for mine egne investeringer, men alt jeg skriver om er ting jeg lært hen ad vejen og som jeg selv synes er vigtigt //