How Do You Do – Emma Due Bitz

Så er det startskyd for min interview-serie “How Do You Do”. Formålet med denne interview-serie er, at interviewe inspirerende kvindelig investorer med fokus på at få et mere personlig indblik i hvad som motiverer dem, hvad som fik dem i gang med at investere – og ikke mindst, hvordan de selv investerer.

Hermed første interview med en meget inspirerende kvindelig investor, entrepreneur og forfattere som også driver organisationen Female Invest her i Danmark, Emma Due Bitz. Tak Emma, fordi du vil dele din historie!

Emma Due Bitz

Hvem er Emma Due Bitz?

Jeg er iværksætter, investeringsentusiast og forfatter til investeringshåndbogen: KLAR, PARAT, INVESTÉR. I 2017 stiftede jeg den frivillige forening FEMALE INVEST, som har til formål at bygge bro mellem kvinder og den finansielle sektor, da jeg efter 3 år i branchen stadigvæk var ene kvinde i mine teams og samtidig ikke følte jeg var i stand til at navigere rundt i investeringsjunglen.
Investering er for mig en hobby og er senere hen blevet til en sidebeskæftigelse, hvor jeg bl.a. holder foredrag og underviser i investering på et niveu, hvor alle kan være med. Til daglig driver min kæreste og jeg virksomheden CASEFAIR, som er en ny måde at tænke rekruttering på.

Hvorfor investerer du?

Jeg har altid været meget bevidst om min økonomi, og siden jeg ikke var ret gammel, har jeg igen og igen fået fortalt, hvor vigtigt det er at spare op for at kunne opretholde sin levestandard henover et langt liv. Jeg kendte godt til begrebet inflation og 0 kr. i rente, og derfor blev investering ret tidligt noget jeg interesserede mig for.  

Hvor finder du din motivation?

Da min interesse begyndte, var det ikke let at finde motivation, da hverken mine forældre eller omgangskreds kunne hjælpe mig – Men min mor har dog altid sagt, at “hvis ikke man spørger, så bliver man ikke klogere” og det er noget jeg i den grad har taget med mig. Nysgerrigheden og stædigheden i at ville blev min motivation, og ved at snakke højt om emnet med fremmede mødte jeg lige pludselig ligesindede, som havde samme interesse og samme mangel på sparringspartnere.

Min største motivationskilde ligger nok gemt i forestilligen om selvstændighed og egen økonomisk frihed senere i livet.

Hvordan begyndte du at investere?

Ironisk nok var det først efter at jeg 1,5 år som børsmægler med et indgående kendskab til maskineriet, gjorde alvor af mine tanker og foretog min første investering. Ét er at arbejde med det til daglig og handle på vegne af andre, noget andet er rent faktisk at gøre det for sig selv. Jeg synes det var mega nervepirrende, og jeg valgte derfor at begynde stille og roligt med min lille pensionsopsparing.
Ligesom mange andre har jeg brugt meget tid og gjort mig mange overvejelser inden jeg tog det første skridt. Jo mere viden, jo bedre, tænkte jeg. I dag ved jeg, at den største læring kommer ved at springe ud i det – og ikke den anden vej rundt.

Hvordan ville du beskrive dig selv som investor? 

Jeg er en meget rolig investor, som stoler på egen intuition. Jeg forsøger så vidt mulig ikke at lade mig påvirke, da mine investeringer er langtidssigtede. Jeg har ikke tid til at overvåge markedet konstant og holder kun øje med den information, som er relevant for mig. Jeg tilpasser min portefølje i ny og næ, men lader den egentlig passe sig selv det meste af tiden.

Hvad er dine opsparingsmål? 

I takt med at pensionsalderen rykker sig, tænker jeg, at jeg muligvis kommer til at skulle finansiere flere år af min levetid selv. Derfor synes jeg investering for pensionsmidler giver god mening. Da jeg er ung, tør jeg løbe en ret stor risiko, hvilket forhåbentlig er godt givet ud på sigt.

Hvilke tærskler syntes du var de sværeste at komme over, da du begyndte? 

Der findes nogle myter omkring det at investere, som gjorde det svært for mig at komme i gang.
1. Du skal have en stor formue.
2. Du skal være ekspert.
3. Det er meget tidskrævende.
I dag er disse myter heldigvis blevet aflivet.

Hvordan tror du aktiemarkedet udvikler sig de næste 10 år?

Det er svært at sige, da man jo aldrig kan vide om den næste finansielle krise er lige rundt om hjørnet. Jeg tror ikke 2019 bliver meget anderledes end 2018. Vi kommer stadigvæk til at nogle udsving forårsaget af en nervøs retorik, politisk uro og makroøkonomiske beslutninger. Det vil undrer mig meget, hvis ikke der kommer en større korrektion inden for de næste 10 år, men det ville også undre mig, hvis ikke markedet igen er oppe.

Du startede organisationen Female Invest sammen med Anna-Sophie Hartvigsen i starten af 2017. Hvad er formålet med denne, og hvorhenne finder du din drivkraft?

Formålet med Female Invest er at klæde kvinder på til at blive bedre investorer. Gennem oplysning, læring og motivation giver vi kvinder de bedste forudsætninger for at kaste sig ud i det at investere. Vi tager investering ned på et niveau som er tilgængelig for alle, og vi skaber et forum hvor dialogen kan flyde frit. Her er der plads til den usikre investor og der findes absolut ingen dumme spørgsmål.
Den store tilslutning og den positive feedback er altafgørende for vores succes, og fortæller mig, at det vi gør, er vigtigt. Det er en fantastisk følelse, når folk går hjem fra vores foredrag og workshops med ny viden og blod på tanden. Eller når folk glædeligt skriver, at de nu endelig er kommet igang efter at have deltaget til et event.

Hvorfor tror du, at det er vigtigt med investerings-initiativer, organisationer/facebookgrupper, som kun er for kvinder? 

Jeg ser at der opstår en anden form for dialog, når initiativerne kun er for kvinder. Jeg tror, at folk er mere åbne overfor at stille spørgsmål, når man ikke bliver dømt.

Vil du fortælle lidt om jeres bog “Klar, Parat, Investér”? 

“Klar, Parat, Investér” er en kønsneutral investeringshåndbog. Den er faglig funderet, men samtidig fortalt i et let og forståeligt sprog. Den tager dig igennem hele rejsen fra start til slut, og indeholder alt det, du behøver at vide. Bogen kan læses som en helhed eller bruges som opslagsværk.
Bogen, som lige har fået 4 stjerner i Jyllands-Posten, kan købes HER, og lige nu får du 20% med rabatkoden “klarparatinvester”.

Og sidst men ikke mindst – How Do You Do?

Min portefølje vægter 50% investeringsforeninger med en klar overvægt af aktier, lille smule obligationer, og kører en meget offensiv men langsigtet strategi. De resterende 50% er investeret i enkelt aktier, store selskaber som jeg tror på, og hvor jeg forstår forretningsmodellen. Jeg plejer at sige “gråt er godt”. De aktier jeg selv udvælger er danske, hvorimod mine investeringsforeninger dækker verdensmarkederne. Markeder, som jeg ikke selv har tid til at overvåge.
Min stategi er overordnet set langtidssigtet, da jeg har løbet en relativ stor risiko ved at investere i min start-up. Hvis det ikke var tilfældet, havde jeg muligvis eksperimenteret lidt mere med mine investeringer, idet jeg er forholdsvis ung, og derfor har lang tid til at indhente det tabte. Jeg synes det er vigtigt, at man tager sin alder og livssituation i betragtning når man investerer, og tilpasser sin portefølje efter det. 


 

4 tanker om “How Do You Do – Emma Due Bitz”

    1. Hej Jette, jeg forstår ikke dit spørgsmål? Det er en feature af Emma på min blog 🙂 Jeg vil gerne dele en interview med nogen som inspirerer mig, og har så startet denne interview-serie på bloggen. Det vil komme et interview ca en gang pr måned, og jeg vil skrive blogindlæg selv som jeg plejer 🙂 Kh, Linnéa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *