Gør ingenting og bli rig med “LBB”

Denne strategi, er noget jeg tror på 100%. Men før man begynder at investere, husk man skal have :

1. styr på sin budget,
2. en god buffer, og
3. kende sin risikoprofil og tidshorisont
(4. betale af gæld som kviklån og forbrugslån, og overvej din fordeling om du vil afdrage på din bolig om du ejer den)
(Læs et helt indlæg om at komme i gang med at investere HER)

 

Hvordan investerer man og blir rig?

Eller rig… hmm. Måske mere ‘økonomisk tryg’. For hvad er rigedom enlig? Det er op til hver og en, at finde ud af hvad rigedom er for en selv. For mig, er det at have en sund krop, have sunde relationer og have frihed, til at lave/arbejde med det jeg vil. Og det er derfor jeg går så meget op i opsparing og investering. 🙂
Så hvordan gør man så, synes jeg? 🙂 Jo. Man investerer enligt LBB, – Langsigtet, Bredt og Billigt.

Jeg synes det er virkligt sjov at investere, og som mange andre investorer prøver jeg (i nogen af mine depoter) at slå markedet. Men til glæde for alle jer som ikke gider dette med investeringer, men alligevel vil få et godt afkast i det lange løb, er det i mange undersøgelser vist at en passiv investering er bedre end den aktive. Altså er det godt at:

1. Starte sine investeringer, og

2. Gøre ingenting.

Jeg har læst dette citat fra professor Michael Møller (CBS), som jeg synes støtter min LBB-strategi 🙂 . Læs hele den gode artikel HER.

Jeg har mange aktier af samme årsag. Du skal ikke prøve at være smart og finde »de rigtige« aktier, for det kan du ikke. Jeg ved mere om aktier end de fleste, men jeg køber ret tilfældigt. Jeg lægger vægt på, at min formue er spredt ud på 20-30 forskellige aktier, så jeg ikke mister et stort beløb, hvis ét selskab kommer i vanskeligheder. Risikospredning er alfa og omega.

 

Historiskt set har markedet givet et gennemsnitligt årligt afkast på 5-8%. Derfor er det sandsyneligt at man i hvert fald, gennem investere så man følger markedet, kan få et afkast på i gennemsnit 5% per år.

Langsigtet

At investere i aktier, eller investeringsforeninger med beholdninger i aktier, udgør en høj risiko, da det kan svinge ret meget. Du skal derfor ikke investere penger du skal bruge snart eller penge du ikke har (fx låne penge for at investere er BIG no no). Penger i din ‘penge maskine’ har det bedst om du kan lade dem ligge i lang tid, gerne >15 år.

Billigt

ÅOP, eller årlig omkostning i procent, er den afgift/omkostning som man betaler til investeringsforeningerna for at administrere og investere sine penge. Investerer man passivt i en indeksforening så går disse omkostninger ned. Husk at med en ÅOP på 2%, tager investeringsforeningen næsten halvdelen af dit afkast. En afgift omkring 0.5-0.6% er ok. Du skal ikke betale mere for en forening som kun følger en indeks! Vil du investere i ETF’er, børshandlede fonde, så kan du komme meget lavere i omkostninger (men får så en lagerbeskattet produkt). Læs mere i mit indlæg om ÅOP på Nordnetbloggen HER.

Bredt

Sprid din risiko. Investerer du i aktier, køb minimum 10 aktier, gerne flere, og gerne i forskellige branscher. Ha aldrig for stor procentuel andel i en enkelt aktie. Køber du investeringeforeninger, køb så du får en god spredning globalt.

 


Bliv millionær på 33 år med 1000 kr i måneden

Hvis du regelmæssigt investerer 1000 kr per måned med princippet Langsigtet, Billigt og Bredt med et gennemsnittligt afkast på 5% per år, tager det dig 33 år at blive millionær. Er det nogle gode år foran os, hvor du kan regne med et gennemsnittligt afkast på 7%, så tager det dig 27.5 år at blive millionær.. 🙂
Du kan også vælge, at spare mere op hver måned. Kan du investere 5000 kr i måneden, hvor du kan regne med et gennemsnittligt afkast på 7%, tager det dig 11 år at nå din første million.

 


 

Links

  • Læs mere om at begynde at investere HER.
  • Læs mere om ETF’er HER.