7 grunde til at jeg sidder stille i båden når porteføljen svinger

Aouch i porteføljen

Lige nu er jeg ca 8% minus i min portefølje (seneste 3 måneder – har man Shareville på Nordnet så får man en lille porteføljestatus løbende). Minus 8% modsvarer mange tusen kr og mange penge for mig. Aouch. Men det mærkelige er, at det faktisk ikke er så meget aouch som jeg troede. Jeg har det absolut helt fint.. Det er som, at disse penge ikke føles ‘rigtige’. Jeg mener på den måde, at de er øremærket at ligge og hygge sig i porteføljen i many many years to come.. I år er jeg ned ca 2% mod 5% i det svenske indeks (som jeg plejer at sammenligne mig med). OMXC25 (det danske indeks) er nede ca 8.5% i år.  Så jeg burde nok være ok tilfreds. 🙂

En af de ting, om ikke DEN vigtigste ting, er at være tryg ved sin strategi så at man ikke går i panik og sælger sine aktier når det hele ser som mest rødt ud. Nu er -8% ikke sån at man begynder, at græde. Jeg har mentalt indstillet mig på, at min portefølje kan halveres/gå ned 50%. Så -8% er ikke farlig, og forhåbentlig synes jeg -50% også er ok når den dagen kommer. Min respekt for børspsykologi kan ikke blive større.. og børspsykologi er absolut noget jeg tænker på meget, når jeg planlagt min portefølje – min strategi.

Hvad er det som gør, at jeg føler mig rolig?

Når jeg tænker over, hvorfor det ikke rører mig at min portefølje går i minus er det er primært disse 7 grunde som kommer op:

  1. Jeg har en buffer som jeg er tryg ved. 
  2. Jeg har a-kasse og forsikringer som gør, at jeg ikke behøver at tage penge fra porteføljen. 
  3. Jeg har alle mine ‘kortsigtige opspar’ på mit bankkonto, altså aldrig investerede i aktier. 
  4. Jeg investerer en del af min indkomst (minimum 10%) hver måned. Det vil sige, jeg investerer regelmæssig, uanset hvordan aktiemarkedet ser ud. Dette (også kaldes Dollar Cost Averaging) gør, at jeg får en jævn indkøbsniveau- Jeg køber altså også når det ser som mørkest ud.
  5. Mentalt regner jeg med, at min portefølje kan komme at halveres. 
  6. Fokus på Fortune favours the brave…you’ll never get anything if you don’t ask for it. Man får aldrig mulighed til et godt afkast hvis man ikke tager risiko. 
  7. Jeg har en udbyttesportefølje som hjælper mig, at ikke blive så påvirket af hvordan min store langsigtede portefølje går. Jeg får udbetalt penge i form af direkte afkast hver måned, hvert kvartal og hvert år. 🙂 

 

Hvad har i for nogen strategi for at ‘holde’ jeres strategi? ?

Ønsker jer en fantastisk jul og julferie <3

/Linnéa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *